20.05.2020. 9 клас

Тема: Значення оздоровчого бігу для здоров'я людини: вплив занять фізичними вправами на основні системи та функції організму
Позитивний вплив занять фізичними вправами на організм людини було помічено ще здавна. Люди знали, що рух є основними стимулятором життєдіяльності організму людини. Відповідно до сучасної концепції поняття здоров'я визначається, як стан рівноваги між адаптаційними можливостями організму, та умовами середовища, що постійно змінюються. Дослідження вчених доводять, що людський організм споконвічно запрограмований на інтенсивну і систематичну рухову діяльність. Позитивний  вплив фізичних вправ на організм людини обумовлюється задоволенням організму у потрібному руху, необхідність якого спадково запрограмована, та комплексом змін в організмі, в основі яких лежить тренувальний ефект.
Оздоровчий повільний біг - це цілий комплекс фізичних, психологічних, гігієнічних елементів. Оздоровчий біг є простим і доступним (в технічному відношенні) видом циклічних вправ, а тому і самим масовим.
Техніка оздоровчого бігу настільки проста, що не потребує спеціального вивчення, а його вплив на організм людини надзвичайно великий, можливість легко дозувати навантаження, робить оздоровчий біг доступним для людей різного віку. Однак, не слід забувати, що незважаючи на удавану простоту і такий біг досить сильнодіючий засіб, яким потрібно користуватися розумно. У виробі  початкової дози треба враховувати індивідуальну підготовку людини. Загальний вплив на організм людини пов'язаний зі змінами функціонального стану ЦНС. Компенсацією наростаючих енергозатрат, функціональними змінами в системі кровопостачання та зниження захворюваності.
Оздоровчий біг (в оптимальному дозуванні) поєднанні з водними процедурами є кращим засобом боротьби з неврозами та безсонням, викликаними нервовим передозуванням потоком інформації.
В результаті змінюється нервова напруга, покращується сон, самопочуття, покращується  працездатність. Таким чином це являється кращим природним транквілізатором  більш дієвим за лікарські засоби. Тривалий повільний біг з часом стає «природним регулятором» харчування. Організм сам підказує чим треба харчуватися, і він мимоволі починає їсти, що корисно: фрукти, овочі, кисломолочні продукти, пісне м'ясо. У чисто психологічному плані це має величезну перевагу в порівнянні з примусовою дієтою, що розглядається, як необхідний етап лікування. Повільний біг і загартування нерозривно зв'язані один з одним. Бігати приходиться в будь-яку погоду, і згодом розвивається стійкість до простудних факторів.
Додатковим елементом, що загартовує є контрастний душ  після бігу, своєрідна  гімнастика шкірних і підшкірних судин. Душ - необхідний гігієнічний  елемент занять. Важко уявити собі людину, що після бігу добровільно відмовилась від такої приємної процедури.
Біг є могутньою природною вправою дихальної гімнастики: подих стає повним та різким. Регулярний повільний біг стає початком активного та правильного способу життя. При проведенні занять оздоровчим бігом з людьми різного віку, зберігається основний загально біологічний принцип тренування: навантаження повинне  бути індивідуальним і відповідати функціональним можливостям конкретної людини, і в той же час воно повинно бути достатнім, тобто оптимальним.
Заняття повільним бігом потрібно будувати розумно, їх тривалість нарощувати поступово, стежити, щоб під час і після пробіжки було гарне самопочуття, хотілося б ще бігти, а після бігу важливо цілком відновитися. Ні в якому разі не слід займатися через силу. Біг завжди має бути задоволення, а не важкою працею.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Опрацювати правила гри у футбол. 5-11 класи

14.05.2020. 7 клас

Навчально-польові збори 11 клас